Je bekijkt nu Den Haag qua volume beter dan Amsterdam

Den Haag qua volume beter dan Amsterdam

Den Haag deed het qua volume het eerste kwartaal beter dan Amsterdam, waar de markt in de eerste drie maanden traag uit de startblokken kwam.

Gebrek aan geschikt aanbod en flink gestegen prijzen begint zijn tol te eisen in de vastgoedmarkt. Gebrek aan geschikte bedrijfsruimtes zorgde voor lagere opnames het eerst kwartaal van 2019. De situatie is anders op de winkelmarkt. Hier is er sprake van een structureel veranderende vraag, die ook zorgt voor een lagere opname.

Afname druk

Afname van druk op de kantorenmarkt is overigens weinig te merken. PropertyNL Ventu Research registreerde 303.600 m² aan gebruikerstransacties (huur en koop voor eigen gebruik), tegen 218.800 m² in het eerste kwartaal van 2018. De vijf grote steden zijn goed voor 40% van die opname. De gemeente Amsterdam heeft doorgaans het grootste aandeel. Maar dit jaar wordt de hoofdstad ‘verslagen’ door Den Haag.

Hoogwaardige ruimtes

De geregistreerde opname van bedrijfsruimte was in het eerste kwartaal van 2019 iets lager dan 2018. Vorig jaar beleefde de bedrijfsruimte/logistiek markt een recordjaar. De vraag naar hoogwaardige distributieruimte blijft nog steeds groot, maar hier begint ook het gebrek aan geschikte ruimtes een rol te spelen.

Winkelmarkt dalende trend

De dalende trend in de winkelmarkt zet in het eerste kwartaal van 2019 nog steeds door. Een opname van 98.000 m² terwijl dit in 2018 nog het dubbele was. Ondanks enkele succesverhalen in de winkelmarkt is het duidelijk dat de omvang en samenstelling is veranderd.

Bron: PropertyNL