Je bekijkt nu Forse daling hypotheekaanvragen door kleiner woningaanbod

Forse daling hypotheekaanvragen door kleiner woningaanbod

Het aantal woning hypotheekaanvragen in april is met 20 procent gedaald ten opzichte van maart en met 7 procent in vergelijking met april 2016. Oorzaak is het opdrogende woningaanbod.

Dat constateert adviseur De Hypotheekshop in zijn maandmonitor. Het is gebruikelijk in een hypotheekjaar dat de aantallen hypotheekaanvragen tussen januari en juni oplopen. De eerste maanden van dit jaar lieten geheel volgens normaal verloop nog maand-op-maand een groei zien van 20 tot 30 procent. HDN sprak eerder over het beste eerste kwartaal over de afgelopen vijf jaar. De plotse, forse terugval van april is dan ook verrassend te noemen.

De terugval beperkt zich niet alleen tot de bekende oververhitte steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht maar is zichtbaar in een veel groter gebied en betreft zowel starters als doorstromers. Het gaat om het gebied tussen Haarlem en Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en omstreken, delen rond de stad Utrecht, de grote steden in Noord-Brabant, Nijmegen, rond Apeldoorn en een aantal steden in het noorden en oosten van het land. Vorige maand becijferde de NVM nog dat het woningaanbod sinds 2012 met 44 procent is gedaald en zelfs tot 80 procent in de meest populaire steden als Amsterdam.

De daling is in het bijzonder bij appartementen en nieuwbouw duidelijk merkbaar, aldus de hypotheekadviseur. Vooral het woningaanbod tussen 100.000 en 200.000 euro is fors minder geworden. In bepaalde regio’s geldt dat ook al voor het aanbod tot 300.000 euro of zelfs voor daarboven. Toch wil de adviseur na een mindere maand niet direct van een trendbreuk spreken. Zo zijn in een aantal plaatsen (op termijn) nieuwbouwprojecten in aantocht.

Bron: Vastgoedmarkt.nl