Je bekijkt nu Goed 2016 door gewilde steden en  beter presterende regio’s

Goed 2016 door gewilde steden en beter presterende regio’s

Na een uitstekend vierde kwartaal sluit de NVM een goed 2016 af. Het afgelopen kwartaal wisselden bijna 45.800 bestaande koopwoningen van eigenaar, 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 59.500 transacties.

In 2016 registreerde de NVM in totaal bijna 165.000 transacties bij haar makelaars (totale markt: 214.000).

NVM-voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat in 2017 de ‘grote groei’ in het aantal transacties er wel uit is. “Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5% groei zullen zien.

Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.

”Sterk dalend woningaanbod zorgt voor prijsstijging van 8,9%

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in het vierde kwartaal 2016 toegenomen. In vergelijking met een kwartaal eerder bedraagt de stijging 3,0%, de prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +8,9%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt bijna 20% hoger dan op het dieptepunt in 2013.

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 78 dagen, 23 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af.

Meer informatie
Gedetailleerde marktinformatie in uw regio per type woning of voor heel Nederland, kunt u downloaden via onderstaande module. Meer recente cijfers over de woningmarkt vindt u in dit persbericht.

Bron: NVM