De investeringshausse in het vastgoed ging in 2017 voorbij aan de huurwoningmarkt. Het aandeel van het residentiële segment daalde fors doordat wel veel meer werd geïnvesteerd in kantoren, bedrijfsruimten, winkels en horeca.
Dat heeft Vastgoedmarkt becijferd. Het beleggingstotaal steeg in 2017 met 6,2 miljard euro op jaarbasis naar 20,2 miljard. Het subtotaal voor woningen nam toe met 650 miljoen euro naar 5.600 miljoen euro. De stijging van het beleggingstotaal voor de hele markt is dus bijna tien keer zo groot. Dat is terug te zien in het aandeel van woningen in de totale vastgoedinvesteringen op Nederlandse bodem. Dat aandeel daalde van 35 procent naar 28 procent.
Buitenlandse beleggers, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de vastgoedinvesteringen in Nederland, krijgen moeilijk grip op onze woningmarkt. Niet alleen blijft de stijging van hun investeringen in woningen ver achter bij die in andere segmenten. Voor de hele Nederlandse vastgoedmarkt steeg het buitenlandse totaal met 65 procent, voor woningen is dat 16 procent. Maar ook blijft het aandeel van buitenlandse beleggers in de totale woningbeleggingen ver achter bij hun aandeel in de totale vastgoedinvesteringen. Met 1.800 miljoen euro namen buitenlanders 32 procent voor hun rekening van de beleggingen in het residentiële segment. Dat is ongeveer de helft van het totale aandeel van buitenlanders in de vastgoedbeleggingen op Nederlandse bodem in 2017. Dat bedraagt 63 procent.
Nederlandse investeerders domineren hun eigen woningbeleggingsmarkt, maar hebben moeite om door te pakken. Hun totaal op de thuismarkt voor woningen steeg weliswaar met 400 miljoen euro of 11 procent naar 3.800 miljoen euro. Maar naar verhouding en gelet op de roep om meer huurwoningen in het middensegment is die toename niet zo groot. De stijging van het investeringstotaal van Nederlandse beleggers voor alle segmenten was met 14 procent groter dan voor woningen.
De vastgoedhausse van 2017 was vooral een feestje voor commercieel vastgoed. De grootste activiteit was te zien op de kantorenmarkt. Daar steeg het totaal met 2.050 miljoen euro of 45 procent naar 6.525 miljoen euro. Herstel was te zien op winkelmarkt met een toename van het totaal met 550 miljoen euro of 33 procent naar 2.250 miljoen euro. Dat totaal is exclusief de herkapitalisatie van de aandelen in het Berlage-fonds met 31 winkelpanden op prominente locaties. Naar verluidt werd de Berlage-portefeuille bij de herkapitalisatie gewaardeerd op 1,4 miljard euro.
Een forse toename van de investeringen was er bij bedrijfsruimten, horeca en overig vastgoed. Voor die segmenten samen nam het totaal toe met 2.925 miljoen euro naar 5.825 miljoen euro in 2017. In 2017 werd 3.525 miljoen euro in bedrijfsruimten geïnvesteerd, 1.875 miljoen euro in horeca en 425 miljoen euro in overig vastgoed.
Lees het hele artikel over het onderzoek hier of in de januari-editie van Vastgoedmarkt, die 26 januari verschijnt.
Bron: Vastgoedmarkt.nl