Het vertrouwen in de woningmarkt is in december iets gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit komt vooral door de verslechterde betaalbaarheid van woningen en het beperkte huizenaanbod.
Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op 8 januari. De Eigen Huis Marktindicator, die het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt meet, zakte vorige maand met 1 punt naar 111. Bij een stand van 100 zijn er evenveel optimisten als pessimisten. Een steeds grotere groep Nederlanders vindt het volgens VEH nu even geen gunstige tijd voor een verhuizing. Het gaat inmiddels om een derde van de ondervraagden. Van hen noemt ruim de helft (54 procent) de slechte betaalbaarheid als reden en ruim eenderde (35 procent) de beperkte keuze.
Een derde opvallende reden is de slechtere fiscale behandeling van de eigen woning door het nieuwe kabinet. In drie maanden tijd verdubbelde de groep die dit punt benoemde naar 30 procent. De uiterst lage hypotheekrente stemt Nederlanders daarentegen positief. Dat geldt ook voor de prijsverwachting; de meeste kandidaat-kopers menen dat de woning na aankoop waarschijnlijk nog in waarde zal stijgen.
‘Het begint aan alle kanten te knellen’, zegt directeur belangenbehartiging Rob Mulder van de organisatie. ‘De financiële regels voor huizenkopers zijn aangescherpt en de huizenprijzen zijn gestegen als gevolg van het schaarse woningaanbod waar op veel plaatsen sprake van is. De nieuwbouw houdt de groeiende vraag naar woningen niet bij en ook in bestaande sector droogt het aanbod op veel plaatsen op.’
Bron: Vastgoedmarkt.nl