Je bekijkt nu Meer hypotheek voor tweeverdieners

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk weer meer lenen voor de aankoop van een woning. Dit blijkt uit een conceptbesluit van het ministerie van Financiën om de hypotheek regels te verruimen.

Het tweede (laagste) inkomen zou vanaf 2017 voor 70 procent kunnen meetellen bij de hypotheekaanvraag. Vorig jaar werd al het besluit genomen om het percentage te verhogen van 50 naar 60 dit jaar.

Het voorstel is onderdeel van de jaarlijkse aanpassingen van de regels die onder meer bepalen hoeveel geld kopers mogen lenen op basis van hun inkomen. De verhoging is nog niet definitief. De nieuwe leennormen worden naar verwachting eind oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op dit moment mag in Nederland overigens nog tot 101 procent van woningwaarde aan hypotheek worden verstrekt. Volgend jaar wordt dat met 100 procent iets lager, waarmee het niet meer mogelijk is meer te lenen dan de woningwaarde.

De grotere leencapaciteit heeft ook gevolgen voor de LTV-norm (loan-to-value). Als de consument zijn hypotheek makkelijk kan betalen, mag de hypotheekverstrekker namelijk van de LTV-norm afwijken.

Voorbeeld

De marktwaarde van de eigen woning is 200.000 euro, zodat de maximale hypotheek voor 2018 ook 200.000 euro is. Als de leencapaciteit (LTI) echter op 365.000 euro is vastgesteld, is een hypotheek van 215.350 euro (59 procent van 365.000 euro) toegestaan.