Je bekijkt nu Minste winkelleegstand in Amsterdam en München

Minste winkelleegstand in Amsterdam en München

Het centrum van Amsterdam en van München heeft de minste winkelleegstand van Europa. De leegstand in Antwerpen is opvallend hoog.

Dat blijkt uit een ranglijst van retailconsultant Locatus. Gerekend met het aantal verkooppunten bedraagt de leegstand in het centrum van Amsterdam 1,9 procent. Dat is het laagste aantal van de 55 onderzochte Europese binnensteden. Daarna volgen de centra van Zürich (2,6 procent), München (2,7 procent), Hamburg (2,8 procent) en Hannover (3,1 procent). Utrecht staat op plek 8.

Het centrum van Antwerpen doet het met plek 52 (13 procent leegstand) opvallend slecht. Hekkensluiters zijn de centra van Glasgow (13,2 procent), Athene (13,7 procent) en Luik (15,6 procent). Afgezet tegen het aantal winkelmeters is de leegstand lager. In München Centrum staat slechts 0,5 procent van het aantal winkelmeters leeg. Amsterdam neemt plek 2 in met 1,1 procent leegstand. Daarna volgen Genève (1,2 procent) en Hannover en Hamburg (beide 1,3 procent).

Locatus-onderzoeker Gertjan Slob noemt de Europese winkelleegstand betrekkelijk laag. Van de 55 steden hebben 35 steden een leegstand van 6 procent of lager (aantal winkelpanden). ‘Zowel in de zuidelijke als de noordelijke helft van Europa zijn steden met lage leegstand. Maar als je de ranglijst bekijkt zie je dat de zuidelijke steden meer te kampen hebben met leegstand. Terwijl juist vijf Duitse steden in de top 10 van minste leegstaande winkelpanden staan. Ook de Nederlandse steden doen het goed.’

Slob noemt een zeker leegstandspercentage in een stad gezond. ‘Dat kan gezien worden als smeermiddel in de markt. Enige leegstand is nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5 procent is dan ook een gezonde leegstand te noemen.’

Bron: vastgoedmarkt.nl