Je bekijkt nu Nieuwbouw: snelle groei aantal woningbouwvergunningen

Nieuwbouw: snelle groei aantal woningbouwvergunningen

In het eerste kwartaal van 2017 zijn 14.361 nieuwbouw woningen gereed gemeld. Dit is bijna 40 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. In dezelfde periode werden ruim 43 procent meer bouwvergunning verleend.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Kwartaalmonitor Bouw. Het aantal gereed gemelde nieuwbouw woningen nam daarmee voor het vierde kwartaal op rij toe. Zo was er in het derde en vierde kwartaal een stijging van respectievelijk ruim 24 en 28 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor 15.751 nieuwbouw woningen een bouwvergunning verleend. Dat is ruim 43 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal vergunde nieuwbouw woningen stijgt in vergelijking met het jaar ervoor.

De bouwsector behaalde een omzetstijging van 5,5 procent in het eerste kwartaal. Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waaronder de bouw van woningen en gebouwen, zagen de omzet met bijna tien procent toenemen. De vergunde bouwsom voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen nam toe. In de bouwsector behaalden bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw de grootste groei. In het eerste kwartaal lag de omzet hier 9,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De omzet steeg daarmee voor het tiende kwartaal op rij, maar ligt nog altijd zo’n veertien procent onder het niveau van begin 2008. Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw wisten voor het eerst in vier kwartalen weer een omzetgroei te realiseren (4,1 procent). Het vertrouwen van bouwondernemers is aan het begin van het tweede kwartaal verder toegenomen en ligt op het hoogste niveau sinds 2008. Net als in de afgelopen twee kwartalen is het ondernemersvertrouwen in de bouw het hoogst van alle bedrijfstakken. Bouwondernemers verwachten onder meer dat de omzet, aantal projecten en personeelssterkte verder zullen toenemen.

Bron: Vastgoedmarkt.nl