Je bekijkt nu Nieuwbouw: woningbouwers verkopen vaker ‘nee’

Nieuwbouw: woningbouwers verkopen vaker ‘nee’

Woningbouwers en projectontwikkelaars hebben in 2017 in Noord-Holland 8 procent minder nieuwbouw woningen verkocht terwijl de vraag daar het hoogst is.

Dat meldt NVB, de vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.  ‘De schappen van onze woningbouwers zijn simpelweg leeg. Daardoor moeten zij steeds vaker ‘nee’ verkopen’, zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Bouwers en projectontwikkelaars verkochten in 2017 ongeveer een tiende meer nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder. De verkoop van de bouwers kwam uit op 36.430 huizen. Volgens de brancheorganisatie had de verkoop echter minimaal 50.000 moeten zijn om enigszins tegemoet te komen aan de enorm gestegen woningvraag.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis steeg tegelijkertijd ook met zo’n 10 procent, naar ruim 282.000 euro. Vooral in de Randstad is de woningmarkt ‘zwaar oververhit’, constateert NVB-directeur Rietdijk. In sommige delen van het land was veel meer vraag dan dat er aan nieuwe woningen kon worden aangeboden.

Rietdijk vindt het wel een goede zaak dat de landelijk overheid wat betreft de bouw weer wat meer de regie in handen wil nemen. Er is immers dringend behoefte aan meer woningbouwlocaties aan de randen van steden en dorpen.

Provincies zijn volgens Rietdijk veel te zuinig bij het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties. Zij plannen vaak precies zoveel projecten als ze denken nodig te hebben. ‘Maar zeker in stedelijk gebied is dat te weinig’, zegt Rietdijk. ‘Veel plannen zijn simpelweg onderhevig aan vertraging en vallen af.’ Daarom zou het beter zijn altijd wat meer locaties aan te wijzen. ‘Als er dan plannen vertraging oplopen of afvallen, hou je net genoeg over om de bevolking netjes te huisvesten.’

Bron: vastgoedmarkt.nl