Je bekijkt nu NVM: oververhitting nieuwbouwmarkt door krappe aanbod

NVM: oververhitting nieuwbouwmarkt door krappe aanbod

De gemiddelde transactieprijs van nieuwbouwwoningen kwam eind 2016 uit op 284.000 euro, 9,5 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van 2016 met 30 procent gedaald.

Dat schrijft NVM in kwartaal- en jaarcijfers over de nieuwbouwmarkt. Het tekort aan nieuwe woningen leidt in heel Nederland tot flinke prijsstijgingen in het nieuwbouwsegment. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning werd in 2016 9,5 procent meer betaald dan een jaar geleden. De gemiddelde transactieprijs van nieuwbouwwoningen kwam daarmee op 284.000 euro. Deze prijstoename noemt NVM ‘de keerzijde’ voor een topkwartaal in de laatste drie maanden van 2016 wat betreft transacties van nieuwbouwwoningen.

In het laatste kwartaal van 2016 zijn 8.300 nieuwbouwwoningen verkocht, 23 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar en 21 procent meer dan vorig kwartaal. Op jaarbasis zijn bijna 30.000 nieuwbouwwoningen door NVM-makelaars verkocht, op de totale markt bijna 40.000. In het vierde kwartaal stonden 13.900 nieuwbouwwoningen te koop, een daling van maar liefst 30 procent ten opzichte van een jaar geleden. Op jaarbasis zijn dit ruim 30.000 woningen, vergelijkbaar met 2015. In de hele markt stonden eind 2016 92.500 woningen te koop, een daling van 28 procent en een even kleine hoeveelheid vlak voor de crisis medio 2008.

‘Doordat er ook projecten worden ingetrokken, is het nieuwe aanbod onvoldoende om aan de enorme vraag aan nieuwbouwwoningen te voldoen’, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Het totale aanbod te koop staande woningen daalt dan ook hard. Het huidige, krappe aanbod aan nieuwbouwwoningen biedt volgens de NVM-voorzitter onvoldoende soelaas om de oververhitting van de woningmarkt in sommige delen van Nederland tegen te gaan. ‘Maar voor de komende jaren is dit wel de bedoeling. Grote steden in de overspannen woningmarkten zijn voornemens om de komende jaren veel bouwprojecten naar voren te halen en nieuwe locaties aan te wijzen. Een goede zaak.’

Het arsenaal aan te verkopen woningen wordt niettemin te weinig aangevuld om aan de vraag te voldoen, merkt Jaarsma op. ‘Het is zaak om een flinke inhaalslag te maken met nieuwbouw. Daarbij is snelheid geboden, zonder dat dit afbreuk doet aan kwaliteit en variatie. NVM-makelaars moeten een nog prominentere rol krijgen bij het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten. Zij kennen immers de woningmarkt en de wensen die er leven onder consumenten als hun broekzak. Alleen in een optimale samenwerking tussen gemeenten, projectontwikkelaars en makelaars kunnen we bouwen aan een toekomstbestendig woningbestand in Nederland, met betaalbare en passende woningen op de juiste plekken voor alle typen woningeigenaren.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl