Je bekijkt nu ‘Plan: aardbevingswoningen in vastgoedfonds
2014-01-15 08:53:25 'T ZANDT - Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. De gaswinning in Groningen stuit op steeds meer verzet, vanwege de schade die daarbij ontstaat aan de woningen door de aardbevingen. ANP REMKO DE WAAL

‘Plan: aardbevingswoningen in vastgoedfonds

VNO-NCW Noord ziet graag dat pensioenfondsen zich ontfermen over de beschadigde woningen in het Groningse aardbevingsgebied. De werkgeversvereniging hoopt op een vastgoedfonds met ongeveer 50.000 woningen.

Dat bericht het Dagblad van het Noorden. Door deze woningen op te kopen kunnen de bewoners via de pensioenfondsen zelf de regie over het gebied nemen. De NAM verdwijnt dan uit beeld. Alfred Welink, voorzitter van VNO-NCW Noord, heeft het plan met een groep ondernemers bedacht. Het ambitieuze doel is het probleemgebied te transformeren naar ‘het meest aantrekkelijke woon-, leef- en werkgebied van Nederland’.

Welink schat dat hiervoor tussen de 7,5 en 10 miljard euro nodig is. Woningverkopers moeten tenminste 100 procent van de taxatiewaarde uitgekeerd krijgen en hun woning terughuren. Welink hoopt dat geld bij de pensioenfondsen op te halen, waarbij een garantstelling van de rijksoverheid moet dienen als smeerolie. Pensioenfondsen kunnen op hun beurt profiteren van een stijging van de huizenprijzen.

De Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar zegt een ‘positieve grondhouding’ te hebben ten aanzien van het plan. Een snelle oplossing voor de bewoners is voorlopig echter niet in beeld. De Tweede Kamer heeft weliswaar met een uitkoopregeling voor Groningers ingestemd, maar de beloofde versterking van duizenden huizen in het aardbevingsgebied komt niet van de grond.

Bron: Vastgoedmarkt.nl