Doorstroming beperkt
Eric Verwey, voorzitter van VGM NL, maakt zich zorgen over het groeiend aantal ‘scheefwoners’ op de huurmarkt. “We kennen dit begrip uit de sociale huur, waar veel mensen met een te hoog inkomen in een goedkope corporatiewoning zitten. Maar ook de huidige vrije markt kent een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine, huurwoning zitten. Ook dit zijn scheefwoners. Ze kunnen geen kant op en worden elke maand weer geconfronteerd met forse woonlasten.” Dit geldt voor circa 18% van de huurders. Zij zijn 36-40% van hun netto maandinkomen kwijt aan huurlasten.Uit een enquête van VGM NL en NVM blijkt dat 1 op 8 huurders (circa 60.000 huishoudens) tegen zijn zin in een huurwoning zit, en liever een koopwoning had gehad. Als belemmeringen worden genoemd dat ze geen of te weinig hypotheek konden krijgen (51%) of geen geschikte woning konden vinden (39%). Ook scheiding of (hoge) leeftijd worden als redenen genoemd. De belangrijkste reden om te huren is voor huurders zowel boven als onder de liberalisatiegrens geen onderhoud. Huurders boven de liberalisatiegrens noemen daarnaast de locatie van de huurwoning en flexibiliteit als voornaamste redenen.“De krapte op de huurmarkt belemmert de doorstroming”, aldus Verwey. “Veel huurders zitten vast in een woning die niet meer geschikt is voor hun veranderde gezinssituatie. Ze kunnen niet verhuizen naar een passende woning en houden de plaats bezet voor nieuwe instromers.” Uit de enquête blijkt dat een kwart van de huurders eigenlijk binnen 2 jaar wil verhuizen. Als belangrijkste belemmeringen bij het vinden van een nieuwe huurwoning noemen zij het beperkte aanbod en te hoge huurprijzen. In het segment onder de liberalisatiegrens worden de lange wachtlijsten ook als reden genoemd.
Onbalans op huurmarkt belemmert investeringen
NVM en VGM NL hopen dat het komende kabinet maatregelen neemt om de krapte op de huurmarkt aan te pakken. Ger Jaarsma, voorzitter NVM: “In vergelijking met andere landen kent Nederland veel sociale huurwoningen, maar zeer weinig vrije huur. Terwijl dit segment steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld door de opkomst van zzp’ers, die geen eigen huis kunnen of willen kopen. Daarbij komt dat er ook aan betaalbare koopwoningen een tekort is zodat een grote groep mensen geen kant op kan. De vrije huursector biedt uitkomst, maar het aanbod is veel te klein en de grote vraag drijft de prijzen op. Er moeten veel meer huurwoningen bij. Het is van groot belang dat de investeringen in de huurmarkt op gang komen.”
Hiervoor is het nodig dat duidelijk wordt wie er verantwoordelijk is voor het stimuleren van de groei van het middensegment in de huurmarkt vinden VGM NL en NVM. Jaarsma: “De vrije huursector is het enige marktsegment waar geen subsidie naar toe gaat. Hierdoor is het bijna onmogelijk om in het middensegment woningen te realiseren voor particuliere investeerders. Bovendien heeft de particuliere huursector onder de liberalisatiegrens te maken met vrijwel dezelfde regels als de corporatiesector, terwijl zij geen publieke taak heeft. Particuliere beleggers ervaren dus oneerlijke concurrentie van corporaties, die zich goedkoop kunnen financieren omdat de overheid hun leningen borgt. Het zou goed zijn als het komende kabinet een einde maakt aan deze onbalans, en zo een impuls geeft aan investeringen in huurwoningen.”
Volgens NVM en VGM NL zou er een geleidelijke deregulering van de particuliere huursector moeten plaatsvinden. Jaarsma: “Ondanks dat er op dit moment geen regulering is boven de liberalisatiegrens kan het middensegment huur alleen tot bloei komen als duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van deze categorie. Die partijen kunnen dan ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid nemen, gesteund door aanpassingen van het huurbeleid.”
Bron: NVM |