Je bekijkt nu Rente Europa en Amerika verder uit elkaar

Rente Europa en Amerika verder uit elkaar

De Amerikaanse 10-jaars rente is in april voor het eerst sinds eind 2013 tot boven de 3 procent gestegen. De gestage stijging van de lange rente in de Verenigde Staten lijkt enigszins op normalisatie van de renteomgeving te wijzen, maar wordt gedreven door bijzonder beleid.

De belastingverhoging en investeringsplannen van President Trump hebben een belangrijke invloed op de stijging van de rente, die de verwachtingen voor de economische groei en inflatie verhoogd hebben. De inflatie is inmiddels op 2 procent – het streefniveau van de Federal Reserve – beland en de werkloosheid staat op slechts 4,1 procent. Economische groei lijkt dit jaar rond de 3 procent uit te komen, een duidelijke versnelling ten opzichte van 2017.

De Fed speelt ook een belangrijke rol bij de stijging van de lange rente. Doordat de inflatie op streefniveau staat en de overheid sterk stimulerende plannen aan het doorvoeren is, is de Amerikaanse centrale bank het tempo van renteverhogingen aan het versnellen. Dit jaar verwachten wij dat er vier rentestappen genomen zullen gaan worden, wat de centrale bank rente aan het eind van het jaar op 2,25 tot 2,5 procent brengt. Ook is de Fed begonnen met het afbouwen van de obligaties op de balans. Die verkopen hebben directe impact op de rente aangezien het aanbod op de markt hierdoor flink verhoogd wordt, wat de prijzen van obligaties doet dalen en de rente stijgen.

In Europa is het beeld heel anders. Waar de inflatie in de VS inmiddels keurig op streefniveau ligt, is deze in de Eurozone in April tot 1,2 procent gezakt. De economische groei is nog steeds sterk in de Eurozone, maar vlakte in het eerste kwartaal van 2018 toch af naar 0,4%. De ECB lijkt daardoor geen abrupt einde aan het opkoopprogramma van obligaties (QE) te maken. Het programma loopt nu tot september, maar de verwachting is dat er wederom een verlenging aangekondigd wordt waarmee het programma zeker tot het eind van 2018 door zal gaan. Momenteel lijkt de eerste renteverhoging pas in de tweede helft van 2019 plaats te gaan vinden, waarmee de geldmarktrente pas eind 2019 weer positief wordt. Ook de kapitaalmarktrente beweegt nog niet mee met de Amerikaanse. Met matigere groei- en inflatieverwachtingen is de Duitse 10-jaars rente niet meegestegen en staat deze nog steeds slechts op 53 basispunten. Voor eind 2019 gaan wij uit van 1,2 procent.

Bron: Vastgoedmarkt.nl