Je bekijkt nu Stijgende huizenprijzen raken ook de doorstromers

Stijgende huizenprijzen raken ook de doorstromers

Na starters krijgen nu ook doorstromers nauwelijks meer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. In het laatste kwartaal van 2017 was het gemiddelde hypotheekbedrag ruim zes procent hoger dan een jaar eerder. Door de sterk stijgende huizenprijzen neemt het gemiddelde hypotheekbedrag al een aantal kwartalen op rij toe. Dat meldt de Hypotheker op basis van de Hypotheek Index die de adviseur ieder kwartaal publiceert. In het laatste kwartaal van 2017 was het gemiddelde hypotheekbedrag ruim zes procent hoger dan een jaar eerder.

De stijgende huizenprijzen stuwen het gemiddelde hypotheekbedrag in de grote steden in het afgelopen jaar steeds verder omhoog. Bij starters is het landelijk gemiddelde hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Bij doorstromers is er een stijging van 6,3 procent: het gemiddelde hypotheekbedrag is nu 277.016 euro.

Vooral in de grote steden is de stijging ten opzichte van een jaar geleden groot. De sterkste groei is zichtbaar in Utrecht (+16,6 procent) en Den Haag (+14,9 procent). Als het gemiddelde hypotheekbedrag in de grote steden wordt uitgesplitst tussen starters en doorstromers is in Den Haag de grootste stijging bij starters zichtbaar (+21,3 procent) en in Utrecht bij doorstromers (+21,4 procent).

Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van 331.331 euro, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Van de grote steden heeft Rotterdam een relatief laag gemiddeld hypotheekbedrag (238.630 euro). Het landelijk gemiddelde hypotheekbedrag voor doorstromers ligt zelfs al boven de nieuwe vastgestelde NHG-grens van 265.000 euro.

Bron: Vastgoedmarkt.nl