Je bekijkt nu Vertrouwen in woningmarkt stabiel

Vertrouwen in woningmarkt stabiel

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is nog steeds hoog. De Eigen Huis Marktindicator eindigt in juli voor de derde keer achtereen op een waarde van 113. 

 Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200.

Nu een huis kopen of niet?

Ruim 40 % van de Nederlanders geeft aan dat het momenteel een gunstige tijd is om een huis te kopen. De lage hypotheekrente is hiervoor de belangrijkste reden.
Ondanks dit hoge vertrouwen, is het aantal mensen dat het een gunstig moment vindt om te kopen in een jaar tijd met 20 procentpunten gedaald. Oorzaak is de verwachting dat de hypotheekrente de komende tijd licht gaat stijgen.

Ook zijn er steeds meer Nederlanders die het nu juist een ongunstig moment vinden om een huis te kopen. Een jaar geleden waren de almaar stijgende huizenprijzen voor 23 % van de Nederlanders een belangrijke reden om negatief te zijn over de kansen op een eigen woning, nu is dat verdubbeld naar 47 %.

Het aantal mensen dat somber is gestemd door het steeds krappere aanbod van woningen is in een jaar zelfs verzesvoudigd, van 6 % naar 35 %.

Vertrouwen is fundering onder woningmarkt

Vertrouwen in de woningmarkt is niet het enige vertrouwen dat telt voor huizenkopers. Mensen moeten vertrouwen hebben in adviezen van hun makelaar, hun hypotheekadviseur en andere adviseurs die gaan over een van de grootste financiële beslissingen in hun leven.

Maar juist in deze beroepsgroepen is het consumentenvertrouwen het laagst, zo blijkt uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Deze adviseurs worden door minder dan 10 % van de Nederlanders vertrouwd. Makelaars scoorden van deze groep het laagst met een vertrouwenspercentage van slechts 6 %.